Nettipajani

Tässä yhteydessä julkaisujärjestelmällä tarkoitetaan ohjelmaa, jolla hallitaan ja muokataan verkkosivustoa verkkoselaimessa helposti, ilman ohjelmointitaitoja tai koodin tuntemista.
(CMS, Content Management System).

Nettisivut päivitetään siis esimerkiksi Chromella, Firefoxilla, Internet Explorerilla tai Safarilla. Päivitykset voi tehdä miltä tietokoneelta hyvänsä, tunnus ja salasana sisäänkirjautumiseen riittää. Sivuja voi päivittää myös mobiililaitteilla, jopa älykännykällä, joskin helppous riippuu laitteesta. Sivujen päivittäjä ei ole sidottu – kuten aiemmin – tiettyyn tietokoneeseen, jolla kotisivutiedostot ja html-editori tai ftp-ohjelma sijaitsivat.

Concrete 5 (C5)

C5 on erittäin käyttäjäystävällinen julkaisujärjestelmä. Suurin osa sisällöistä muokataan "sivulla pysyen", jolloin kokonaisuus on koko ajan on näkyvissä.

Päivityksen helppous käy varmaan esille viereisen palstan videolta.

Poimintoja C5:n ominaisuuksista

Nykyaikaisissa sivustoissa ulkoasu (fontit, värit, sisältöjen asettelu, taustakuvat) on erotettu sisällöistä (sivut, tekstit, kuvat, kartat yms). Tämän ansiosta ulkoasun voi muuttaa ilman, että sisältöihin on tarpeen koskea. Yksinkertaisimillaan riittää että hankitaan uusi teema, se aktivoidaan, ja ulkoasu on vaihtunut. Teema on pelkkää ulkoasua laajempi, se tuo sivuille lisäksi usein erilaisia toimintoja ja elementtejä.

C5 asennus sisältää Elemental-oletusteeman. Elementalia voi muokata jonkin verran itse julkaisujärjestelmän kautta. Ostettujen teemojen muokkaus riippuu lisensseistä, kaikkiin ei anneta muokkausoikeuksia. Usein asiakkaalle tehdään oma teema, tai ainakin muokataan valmista.

C5 on rakennettu kokonaisuudeksi. Tavanomaisten sisältöjen, kuten tekstin ja kuvien muokkauksen lisäksi C5:ssä on valmiina toimintoja esimerkiksi videoiden, Google-karttojen tai some-linkkien/painikkeiden lisäämiseksi. Erikseen hankittavia lisäosia ei siis tarvita yhtä paljon kuin joissain muissa julkaisujärjestelmissä. Mutta niitäkin on tarjolla, mikäli mukana tulevat eivät riitä.

C5 sivulla sisällöt ja toiminnot ovat lohkoissa (blocks). Niitä on eri tarkoituksiin: tekstille, videoille, navigaatiolle yms. Päivitys tapahtuu lohkoa muokkaamalla. Usein sivu muodostuu useista eri lohkoista.

C5 on tehty responsiiviseksi, eli ekä julkaisujärjestelmä itse että sillä toteutetut sivut mukautuvat mobiililaitteisiin. Tällöin esimerkiksi tietokoneen näytöllä kaksipalstainen sivu onkin yksipalstainen älykännykän näytöllä ja teksti pysyy lukukelpoisena kaikissa tilanteissa. Mutta C5:llä voi toteuttaa mobiiliystävälliset sivut myös muilla tekniikoilla.

C5:n käyttöliittymän kieli on helposti vaihdettavissa. Sivujen päivityksen työkalut, hallintapaneeli yms. ovat käytössä siis myös suomeksi.

Sivuston kieliversiot ovat aiempaa helpommin toteutettavissa. Erikoisemmatkin kielet, esimerkiksi japaninkielinen teksti toimii sivuilla.

C5 on ilmainen. Sen asennus ja muokkaus maksaa, ellei sitä tee itse. Lisäosista ja teemoista suurin osa on maksullisia – mutta varsin edullisia. Ilmaisiakin on jonkin verran. Webhotelli ja tietokanta ovat maksullisia, samoin oma verkkotunnus.

Kuinka C5 otetaan käyttöön?

Samoin kuin perinteisissä kotisivuissa, C5:ttä varten tarvitaan "kotisivutilaa". Lisäksi tarvitaan tietokanta. Molemmat hankitaan yleensä webhotellista. Webhotellit ovat yrityksiä jotka tarjoavat nettisivujen toteutukseen tarvittavia palveluita, kuten vuokraavat palvelintilaa ja tietokantoja sekä hoitavat sähköpostiosoitteita ja verkkotunnuksia. Webhotellin on täytettävä tietyt tekniset kriteerit, jotta C5 voi toimia.

Ellei tunne itse asiaa tarkemmin, webhotelli kannata hankkia vasta kuin asiasta on keskustellut sivuston toteuttajan kanssa tai tutustunut vaatimuksiin.

  • C5-ohjelmapaketti ladataan Concrete5.org-sivuilta ja asennetaan omaan webhotelliin. Paketti sisältää tarvittavat tiedostot sivuston rakentamiseen.
  • Tietokanta luodaan tietokantapalvelimelle. Se sisältää mm. tekstisisällöt, tunnukset yms.
  • Selainikkunassa avataan kotisivun osoite. Sivulle tulevassa C5 asennusnäkymässä mm. nimetään sivusto ja annetaan tietokannan nimi ja käyttäjä. Sen jälkeen valitaan luoko C5 tyhjän sivuston vai mallisivuston. Mallisivustossa on valmiina useita erityyppisiä sivuja. Tyhjässä sivustossa on vain yksi sivu ilman sisältöjä. Kumpaakin voi käyttää oman sivuston pohjana.

Myöhemmin hankitut lisäosat, teemat ja järjestelmän päivitykset siirtyvät yleensäautomaattisesti kotisivupalvelimelle, samoin nettisivuille lisätyt kuvat ja muut tiedostot.

Lyhyt esittely

Concrete 5.7:llä toteutettu sivu ja sen päivittäminen.
Kesto noin 8 min.


Muualla ENGLANNIKSI:

documentation.concrete5.org/editors/in-page-editing

C5 KOTISIVUT:

www.concrete5.org

Julkaisujärjestelmät ja verkkokauppa-alustat Suomessa (2018)
Helsinki, North Patrol
- - Concrete5 on PHP-pohjainen avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä, jolla on toteutettu myös Suomessa jonkin verran verkkopalveluita. Concrete5 kamppailee markkinassa ennen kaikkea WordPressiä vastaan, mutta on kumppanikentän osalta jäänyt selkeästi jälkeen. Kotimaisia kumppaneita löytyy vain muutamia, joista osa tekee nykyisin myös WordPressillä. Concrete5:lla on oma aktiivinen kannattajakuntansa, ja tietyt ominaisuudet, kuten käyttäjähallinta ja uudelleenkäytettävät sisältöelementit, ovat jopa WordPressiä edellä. - -

Concrete 5 versioita

Concrete 5.6 on aiempi, mutta edelleen käytössä oleva versio julkaisujärjestelmästä. Se on teknisesti erilainen kuin 5.7, joten 5.6:n ohjeet, lisäosat tai teemat eivät sovellu 5.7:lle. Suomalainen www.concrete5.fi käsittelee tätä versiota – ainakin vielä lokakuussa 2018. Sivut ovat epäaktiiviset ja toimimattomat.

Concrete 5.7 julkaistiin vuonna 2014. Se rakennettiin alusta alkaen uusiksi vastaamaan nykyaikaisen julkaisujärjestelmän vaatimuksia.

Concrete 5.8 julkaistiin tammikuussa 2017. Siinä on merkittäviä uudistuksia, esimerkiksi sisältölohkon "tekstinkäsittelyohjelma" on vaihtunut. Julkaisujen ajoitusmahdollisuus on merkittävä lisä.

5.7:llä rakennetun sivuston voi päivittää 5.8:aan. Pientä korjattavaa siinä yhteydessä saattaa syntyä.


Concrete 5 on avoimen lähdekoodin ohjelma ja julkaistu MIT lisenssillä

The MIT License
Copyright (c) 2011 Concrete CMS inc.

www.concrete5.org/help/legal/concrete5_mit...

C5:n lisäosien ja teemojen lisensseistä:

www.concrete5.org/help/legal/commercial_ad...